Wednesday, March 22, 2006

"One Flew South, One Flew West, ..."

Gisteren met Gem naar onze laatste voorstelling van dit theaterseizoen geweest (ja nu al ja...) *Pretty sad...* Als afsluiter gingen we naar de toneelversie van One Flew Over the Cuckoo's Nest, een theaterproductie van Joop van den Ende. Gemmy heeft van te voren lang getwijfeld of ze haar kaartje niet alsnog zou inwisselen -best prijzig namelijk en de recencies waren tot dusver niet erg lovend- maar achteraf toch blij dat ze het niet gedaan had! :D Nu heb ik zowel het boek niet gelezen, als de film niet gezien (maar ben dat nu wel zeker van plan!!!), en dat maakte toch dat ik vrij onbevangen naar het stuk kon kijken. In de kritieken wordt dan ook veelal de voorstelling met het boek danwel de film vergeleken, en dan valt het resultaat natuurlijk veelal tegen...
One Flew Over The Cuckoo’s Nest, geschreven door Dale Wasserman naar de roman van Ken Kesey, is een rauw stuk over menselijk onvermogen. De personages zitten gevangen in een wereld van angst die hen als mens kleineert maar die ze ook koesteren.
De kleine crimineel McMurphy wordt in een psychiatrische inrichting geplaatst, in het noord-westen van Amerika. Hij gaat de strijd aan met hoofdzuster Ratched tegen het regime dat zij voert. Een strijd vol hilarische momenten, maar ook een strijd met alle gevolgen van dien. McMurphy met zijn natuurlijke drang naar vrijheid dwingt ons tot nadenken over wie we zijn, waarom we zijn en waarom het ons soms aan moed ontbreekt daar verandering in te brengen. Hoe graag we dat ook zouden willen …
One Flew Over The Cuckoo’s Nest is een tragikomedie over de onderdrukking van het individu. Naast kritiek op de praktijken in de geestelijke psychiatrie in de jaren 50 zit er in het stuk ook een maatschappij kritische laag over de behandeling van indianen in Amerika. Het indiaanse personage Chief Bromden speelt in het oorspronkelijke verhaal een belangrijkere rol dan in de verfilming. Het stuk wordt gescheiden door zijn acht monologen. Het verhaal loopt echter gewoon door... (en is zelfs vandaag de dag nog van toepassing).
CAST
Victor Löw - McMurphy
Simone Kleinsma - Nurse Ratched
Bram van der Vlugt - Dr. Spivey
Marquerite de Brauw - Nurse Flinn / Candy
Felix Burleson - Aide Turkle
Dennis de Getrouwe - Aide Warren
Bert André - Chief Bromden
Vincent Croiset - Billy Bibbit
Theo Pont - Harding
René van Asten - Scanlon
Kees Boot - Martini
Paul Hoes - Cheswick
Peter van Bokhorst - Ruckly
Désirée van Snackey - Zuster Itsu / Sandra
Nicole van Nierop - Zuster Itsu / Sandra
We hebben flink gelachen (itt andere personen gheghe), het einde was desondanks vrij depressing; je liep de zaal uit met behoorlijk een k*tgevoel en toch flink wat stof om over na te denken, maar dat is goed, hoort er zeker bij, het is immers niet voor niets een tragikomedie ;)
Na nog een aantal biertjes in de keel geparkeerd te hebben, werd het snel laat en werden we niet echt vriendelijk De Kring letterlijk uitgekeken... mutsen...pas maar op! Volgend seizoen komen we terug!! :P

No comments: