Friday, March 10, 2006

Hersenschimmen

Vanavond met Gem en Bas en de fam. Van den Aarssen naar de voorstelling "Hersenschimmen" van het Ro Theater geweest. Het zou de eerste try-out zijn, dus nog een beetje afwachten...(denk aan het eerdere Platonov hihi), maar het was echt geweldig! Sterk acteerwerk van Joop Keesmaat. Moet er niet aan denken om alleen al die teksten te moeten onthouden, laat staan de aftakeling zo overtuigend overbrengen! Hij is echt goeeed!! Verder was licht/geluid/techniek echt fantastisch! Het voegde werkelijk heel veel extra's toe aan het toneelspel. Ongelooflijk hoe dat je het gevoel krijgt werkelijk in iemands hoofd te zitten. Je gaat zelfs de elektrische prikkels voelen... onvoorstelbaar!
 
In HERSENSCHIMMEN, het aangrijpende boek van J. Bernlef, lijkt Maarten Klein van een rustige oude dag te kunnen genieten, tot hij de greep op het hier en nu begint te verliezen. Wat begint als een verstrooidheid, wordt al snel een totale verbrokkeling van zijn geheugen. Joop Keesmaat speelt de rol van Maarten in dit ontroerende verhaal over herinnering, identiteit en vergankelijkheid. De regie is in handen van Guy Cassiers, die de afgelopen seizoenen uitbundig werd geprezen voor zijn Proust-serie. Hersenschimmen (1984) is een van de hoogtepunten in het oeuvre van P.C. Hooftprijswinnaar J. Bernlef. De aangrijpende roman behoort tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur en werd in vele talen vertaald.
 
Hersenschimmen overstijgt het verhaal van een ziektegeschiedenis verre. Meer dan een boek over dementie, is het een verhaal over het trage verval van een bewustzijn, een ontroerende meditatie over verleden, geheugen, herinnering en identiteit. Wie zijn we nog als we ons niet meer herinneren wie we waren?
 
Als geen ander weet Guy Cassiers met een mengeling van visuele technologie en fysiek acteerspel, een fascinerende innerlijke ruimte te scheppen op het toneel. In HERSENSCHIMMEN zet hij zijn multizintuiglijke theatertaal in, om verder in te zoomen op de herinnering en de werking van het geheugen; de centrale thema's van zijn bekroonde PROUST-serie. HERSENSCHIMMEN wordt de afscheidsvoorstelling van Guy Cassiers, die na deze regie aantreedt als artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen.HERSENSCHIMMEN wordt gespeeld door ro-acteurs Joop Keesmaat, Sanneke Bos, Marc De Corte, Guus Dam, Katelijne Damen. De rol van Maarten Klein wordt gespeeld door Joop Keesmaat, vorig seizoen te zien in GILGAMESJ en PROUST 3. Met HERSENSCHIMMEN sluit Keesmaat een lange en bewogen toneelcarrière af. De afgelopen zeventien jaar was hij een van dé gezichten van het ro theater.
 
HERSENSCHIMMEN belooft een ontroerende en intense voorstelling te worden over vergankelijkheid en nietsvermoedend sterven.
 
Het Roosendaalse publiek was weer lekker op dreef; het gehoest en geproest rees de pan uit en uiteraard moest het "Heb je even voor mij" van F.B. even langskomen. Boeren! Uiteraard kon Gemmy haar frustraties niet inslikken gheghe ;) Toch werd het weer een gezellig avondje; bier, après-SF verhalen, roddels (uiteraaard) en döner. Nog één voorstelling en dan zit het er voor dit seizoen weer op voor ons! *Snif...*

2 comments:

Anonymous said...

He Saar

Bedankt voor de tip.Arnhem is te doen

gr Willy

Sarah said...

graag gedaan! veel plezier!!
groetjes, Saar xx