Everything is connected...
Gisteren met Gemmy naar de bios in Antwerpen geweest. Na eerst *schandálig* gebunkerd te hebben in "Hollywood" (heimwee! heimwee!) konden we lekker relaxed uitbuiken tijdens het zien van Syriana. Nouja, relaxed?? Het was wél zaak goed geconcentreerd te blijven...
Geïnspireerd door Robert Baer's boek See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism is Syriana een verhaal vol politiek vuil spel op hoog niveau rond internationale belangen en de macht van olie. Syriana heeft ontegenzeggelijk wortels in de hedendaagse schimmige spelletjes van een politiek bovenlaag waarvan wij slechts een glimp opvangen in het dagelijkse nieuws.
De relatie tussen de wapenindustrie, de economie en het leger werd door oud president Eisenhower het militair-industrieel complex genoemd en Syriana is daar het schoolvoorbeeld van. Macht bestaat al lang niet meer alleen uit een sterk leger. De internationale machtsverhoudingen worden bepaald door politieke, economische, militaire en tot op zekere hoogte religieuze factoren. Syriana ligt een tipje van deze sluier op en gaat in op losstaande verhalen die elkaar op een bepaald punt in tijd en ruimte ontmoeten. Dit maakte het grote verhaal lange tijd erg moeilijk te volgen ( waar gáááát dit over?!?) maar uiteindelijk vallen alle "puzzelstukjes" op zijn/haar (?) plaats en zou je de film eigenlijk voor een tweede keer willen zien ( en dat ga ik waarschijnlijk ook vast wel doen gheghe).
Het plot van Syriana is door de vele zijlijntjes nauwelijks na te vertellen. Centraal staat CIA-agent Bob Barnes (George Clooney), die een lange staat van dienst heeft in het Midden-Oosten. Hij overhandigt in Teheran in het geheim twee raketten aan schimmige types. Een van de twee verschijnt later als een radicale islamist, die jongeren opzweept tot zelfmoordterrorisme.
Terug in Amerika wordt Barnes voor een hoge bureaufunctie gepasseerd, omdat zijn visie op Iran afwijkt van die van de Amerikaanse regering. De CIA stuurt hem naar Beiroet om een aanslag voor te bereiden op de zoon van de emir van een olierijk Golfstaatje. De Amerikanen willen de troonopvolger uit de weg ruimen, omdat hij hervormingsgezind is en een oliecontract met China heeft afgesloten. Ze zien liever zijn broer, die alles bij het oude wil laten, de troon bestijgen.
Als Barnes in Beiroet in de val loopt van een Amerikaanse dubbelspion, laat de CIA hem als een baksteen vallen. Barnes begrijpt dat hij altijd een pion is geweest in een hoger machtsspel. Hoe dat spel eruit ziet, laat de film zien aan de hand van een fusie van twee oliemaatschappijen.
Deze samensmelting is juridisch niet in de haak, maar een topjurist (Jeffrey Wright) moet in opdracht van de Amerikaanse regering de plooien gladstrijken. Een machtige oliebaas (Christopher Plummer) belooft de jurist tussen neus en lippen door een villa als de fusie doorgaat.
En dan is er nog de Amerikaanse 'energieanalist' Bryan (Matt Damon), die na een tragisch ongeluk in het golfstaatje door de hervormingsgezinde troonopvolger miljoenen krijgt toegeschoven.
Over het Amerikaanse beleid maakt hij zich geen illusies. De Amerikanen houden de oliestaten volgens hem achterlijk, omdat het de beste garantie biedt dat de oliekraan blijft openstaan. In ruil voor olie strijkt de corrupte elite miljarden dollars op.
Over de armen maakt niemand zich druk, maar ook zij worden geportretteerd in Syriana. Gastarbeiders die in het golfstaatje in de olie werken, wonen opeengepakt in barakken en worden bij werkloosheid meteen het land uitgezet. De onmenselijke behandeling maakt hen tot een makkelijke prooi voor religieuze fanatici.
Syriana portretteert indringend een troebele wereld, waarin politieke en economische belangen een duivels pact hebben gesloten. De kijker mag uitmaken wie de verliezers zijn. Voor een liefhebber van politiek en internationale betrekkingen is Syriana een must!
No comments:
Post a Comment